четверг, 21 февраля 2019 г.

     Поетична хвилинка «Українська мова у моєму серці"

 Мова – це засіб спілкування. Вона дає нам можливість показати свої почуття, емоції, бажання. Для українського народу це дорогоцінний скарб духовності, і де б не були ми, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося до сліз, зачувши рідне слово.
      21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Саме в цей день у Братській районній бібліотеці для дітей відбулася поетична хвилинка «Українська мова у моєму серці». Бібліотекар Ольга Жикобіна розповіла дітям про багатство  співучої, багатої і красивої,  витонченої і мелодійної  української мови.  У скарбничці нашого народу вірші про українську мову посідають одне із найчільніших місць. Хоча б один вірш про мову є в творчій спадщині всіх українських письменників – від Тараса Шевченка, Лесі Українки до Ліни Костенко та Оксани Забужко. Справжні почуття сильної любові, віри у  українське слово звучать у віршах Т.Шевченка, якого називають батьком української мови.  Видатна українська поетеса  Л.Українка у вірші «Слово, чому ти не твердая криця» говорить «Слово, моя ти єдиная зброє, ми не повинні загинуть обоє!». Ніжність і вірність рідному слову звучить у вірші  І.Багряного «Мово рідна». В.Сосюра оспівує красу рідної мови  поетичними рядками « О місячне сяйво і спів солов’я,…» та продовжує  «В натхнення хвилини! О мово моя! Душа голосна України!».
На заході прозвучали також поетичні твори М. Сингаївського та  А.Малишка. Рядками вірша  М.Лотоцького
« Без мови – не створити нам держави,
Доріг тернистих – не перебрести!
Хай вороги жорстокі і лукаві –
Стіною стань і мову захисти!»
які  закликають нас берегти  рідну, найдорожчу у світі українську мову, бібліотекар завершила поетичну хвилинку.
      Про історію української мови, безмежну красу  щедрого та чарівного українського слова  розповідають друковані твори, які представлено на виставці «Кращої, ніж рідна, мови не буває…». Ці видання  допоможуть  виховати почуття любові до рідної мови, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу. Бібліотекар закликала дітей шанувати і любити рідну мову, берегти  її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


Комментариев нет:

Отправить комментарий